Ikan Masak Tauchu
IKAN MASAK TAUCHU
BAHAN-BAHAN
400gram @ 10 ekor Ikan Kembung/ Temenung - disiang dan dicuci bersih
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
3 sudu besar Tauchu
1/2 biji Lemon - ambil jusnya
1 biji Bawang Besar
4 ulas Bawang Putih
1 biji Cili merah
5 biji Cili padi
1 cawan Minyak masak
Cara penyediaan.
1.Goreng Ikan
Gaulkan ikan bersama dengan 1/2 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil serbuk kunyit.
Panaskan 1 cawan minyak masak.
Gorengkan ikan yang telah disalut garam dan serbuk kunyit.
Balikkan ikan untuk memasak bahagian yang belum dimasak.
Goreng sehingga garing.
Angkat ikan dan toskan.
2.Menumis
Hiriskan bawang besar,bawang putih dan cili merah
Gunakan separuh dari minyak ikan goreng tadi. Panaskan dan tumiskan bawang besar,bawang putih,cili merah yang dihiris dan cili padi.
Tumis sehingga naik bau atau bawang dan cili menjadi layu.
Masukkan tauchu dan 2 cawan air.Didihkan.
Apabila sudah mendidih, masukan jus lemon dan ikan goreng. Didihkan sebentar dan tutup api.
Sedia untuk dihidangkan.
Tips.
- Tauchu sangat masin. Garam tidak diperlukan kecuali sewaktu anda menggoreng ikan.
- Jika tidak mempunyai lemon, boleh digantikan dengan 1 biji limau nipis.
Mmm sedapnye.. Teringin nak masak resepi ini
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete