Ikan Masak Tauchu


IKAN  MASAK TAUCHU


BAHAN-BAHAN


400gram @ 10 ekor        Ikan Kembung/ Temenung - disiang dan dicuci bersih
1 sudu kecil                   Serbuk Kunyit
3 sudu besar                  Tauchu
1/2 biji                          Lemon - ambil jusnya
1 biji                             Bawang Besar
4 ulas                            Bawang Putih
1 biji                             Cili merah
5 biji                             Cili padi
1 cawan                         Minyak masak


Cara penyediaan.

1.Goreng Ikan


 Gaulkan ikan bersama dengan 1/2 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil serbuk kunyit.

Panaskan 1 cawan minyak masak.

Gorengkan ikan yang telah disalut garam dan serbuk kunyit.

Balikkan ikan untuk memasak bahagian yang belum dimasak.

Goreng sehingga garing.

Angkat ikan dan toskan.

2.Menumis


Hiriskan bawang besar,bawang putih dan cili merah

Gunakan separuh dari minyak ikan goreng tadi. Panaskan dan tumiskan bawang besar,bawang putih,cili merah yang dihiris dan cili padi.

Tumis sehingga naik bau atau bawang dan cili menjadi layu.

 Masukkan tauchu dan 2 cawan air.Didihkan.

Apabila sudah mendidih, masukan jus lemon dan ikan goreng. Didihkan sebentar dan tutup api.

Sedia untuk dihidangkan.



Tips.
  1. Tauchu sangat masin. Garam tidak diperlukan kecuali sewaktu anda menggoreng ikan.
  2. Jika tidak mempunyai lemon, boleh digantikan dengan 1 biji limau nipis.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sambal Belacan Limau Nipis

Ayam Masak Kicap

Resepi Ayam Goreng Berempah Berserdak!