Sambal Tumis Ikan Bilis
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
Bahan-bahan
300gram Ikan bilis - dibersihkan dan direndam50gram Cili Kering
(Rujuk link: Cara Membuat Cili Kisar)
4 biji Bawang besar (size sederhana)
4 ulas Bawang putih
15gm Belacan
125 ml Minyak masak
2 sudu besar Asam jawa + 1/2cawan air
(Rujuk link: Cara Membuat Jus asam jawa)
Air
Garam
Gula
Cara penyediaan
1.Bahan untuk dikisar.
Cili kering dipotong dan dibuang biji.
Didihkan 3 cawan air ,masukkan cili kering, tutup api dan biarkan selama 5minit.
Toskan cili kering yang telah direbus dan bersihkan.
Kisar cili kering yang telah direbus bersama 1 cawan air.
Cili kering yang telah direbus dan dikisar halus.
Kupas bawang besar + bawang putih dan bersihkan.
Bawang besar+Bawang putih+belacan+1/2 cawan air. Dikisar halus.
Panaskan minyak
Tumis bawang besar+bawang putih+belacan yg kisar halus sehingga naik bau.
Masukkan cili kering kisar.
Masak sehingga pecah minyak
Masukkan air asam jawa
Diikuti dengan ikan bilis .Kacau sebati.
Masukkan 2 sudu besar gula dan 2 sudu kecil garam(Ikut kesesuaian) .
Kacau dan biarkan kuah menjadi agak pekat.
Kacau dan biarkan kuah menjadi agak pekat.
Sedia untuk dihidangkan.
Sambal tumis ini sedap dimakan bersama:
Nasi putih
Nasi lemak
Roti
Comments
Post a Comment