Sambal Tumis Ikan Bilis


SAMBAL TUMIS IKAN BILIS




Bahan-bahan

300gram          Ikan bilis - dibersihkan dan direndam
50gram            Cili Kering
                      (Rujuk link: Cara Membuat Cili Kisar)
4 biji               Bawang besar (size sederhana)
4 ulas             Bawang putih
15gm              Belacan
125 ml             Minyak masak
2 sudu besar    Asam jawa + 1/2cawan air 
                      (Rujuk link: Cara Membuat Jus asam jawa)
Air
Garam
Gula

Cara penyediaan

1.Bahan untuk dikisar.



Cili kering dipotong dan dibuang biji.

Didihkan 3 cawan air ,masukkan cili kering, tutup api dan biarkan selama 5minit.

Toskan cili kering yang telah direbus dan bersihkan.

Kisar cili kering yang telah direbus bersama 1 cawan air.



Cili kering yang telah direbus dan dikisar halus.


Kupas bawang besar + bawang putih dan bersihkan.

Bawang besar+Bawang putih+belacan+1/2 cawan air. Dikisar halus.


2.Menumis


Panaskan minyak


Tumis bawang besar+bawang putih+belacan yg kisar halus sehingga naik bau.

Masukkan cili kering kisar.

Masak sehingga pecah minyak

Masukkan air asam jawa

Diikuti dengan ikan bilis .Kacau sebati.


Masukkan 2 sudu besar gula dan 2 sudu kecil garam(Ikut kesesuaian) .
Kacau dan biarkan kuah menjadi agak pekat.

Sedia untuk dihidangkan.



Sambal tumis ini sedap dimakan bersama:
Nasi putih
Nasi lemak
Roti

Comments

Popular posts from this blog

Sambal Belacan Limau Nipis

Resepi Ayam Goreng Berempah Berserdak!

Kari Ikan Tanpa Santan 2.0 . Kari mamak!