Cara Membuat Jus Asam Jawa (Untuk Masakan)
CARA MEMBUAT JUS ASAM JAWA
(Untuk Masakan)
BAHAN-BAHAN
2 sudu besar Asam Jawa (yang mempunyai biji )
1/2 cawan Air
CARA PENYEDIAAN
Nota:Bagi yang menggunakan pes asam jawa ADABI.Tunggu update dari Che Nad . Memandangkan asam jawa ini sangat masam jika kita tersilap masukkan kuantiti pesnya.
Asam jawa dan 1/2 cawan air dimasukkan ke dalam mangkuk dan ramas dengan mengunakan hujung jari.
Dengan mengunakan penapis kasar. Tapiskan jus asam jawa.
(Kiri) Jus asam jawa yang telah siap ditapis dan sedia untuk digunakan dalam masakan.
(Kanan) Biji asam jawa.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
RUJUKAN( Asam jawa di dalam peket dan mempunyai)
Untuk sambal tumis
2sudu besar Asam Jawa
1/2 cawan Air
Untuk kari
3 sudu besar Asam Jawa
1 cawan Air
(Pes ADABI)
- Akan dikemaskinikan-
Nota:-
Cara membuat jus asam jawa ini bergantung kepada kuantiti masakan anda. Jika kuantiti masakan anda sedikit maka sedikit penggunaan asam jawa. Tidak semestinya anda mengikut 100% resepi Che Nad ini. ^^
terima kasih!syukur ada yang buat tutorial untuk benda simple macam ni.sbb baru nak belajar memasak.hehe
ReplyDelete