Udang & Kentang Goreng Kunyit
Udang & Kentang Goreng Kunyit
Masakan ini adalah yang paling mudah sekali untuk dimasak. Ubi kentang dipotong wedges dan digaul garam kunyit dan di goreng garing.Bawang ,cili dihiris dan ditumis sehingga layu. Dimasukkan pula dengan udang dan ditambah sedikit lagi serbuk kunyit .Akhir sekali ubi kentang, daun bawang dan daun sup dicampur dan dimasak sekejap.Siap dalam 10minit! Boleh dikatakan hidangan ini adalah hidangan yang lengkap. Protien dari udang, karbohidrat dari ubi kentang dan juga daun bawang,daun sup sebagai sayur.
Bahan-Bahan
500gm Udang bersize besar atau sederhana
5 biji Ubi Kentang
1 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
1 biji Cili merah
1 biji Cili hijau
1 biji Limau nipis/ 1/2 biji lemon - ambil jusnya
2 pokok Daun bawang
2 pokok Daun saderi/Daun sup
Air
Minyak
Garam
Serbuk Kunyit
Cara penyediaan.
Udang dibuang kepala dan kulit atau ditinggalkan sedikit ekornya (seperti gambar diatas). Dicuci bersih.
Nota: Udang yang boleh digunakan adalah udang harimau,udang galah,udang kertas dan sebagainya.
Ubi kentang dibasuh bersih dan dipotong wedges (seperti gambar diatas)
Nota: Jika ingin menggoreng, ubi kentang seperti ini tidak perlu dibuang kulit.Pastikan ubi ini dicuci bersih sebelum dipotong.
Gaulkan ubi dengan 2 sudu kecil serbuk kunyit dan 1/2 sudu kecil garam.
Panaskan 1 cawan minyak.
Gorengkan ubi kentang sehingga garing.
Setelah garing, angkat dan toskan. Tutup api dan sejukkan minyak.
Sementara menunggu minyak sejuk, hiriskan bawang besar,bawang putih, cili merah dan cili hijau.
Dan juga potong daun bawang dan daun sup.
Tumis sehingga bawang dan cili menjadi layu.
Masukkan udang dan 1 sudu kecil serbuk kunyit.
Masukkan 1/2 cawan air dan kacau.
Masukkan jus limau nipis/lemon, kacau dan perasakan dengan garam.
Kacau dan masak sehingga kuah menjadi pekat.
Apabila kuah menjadi pekat, masukkan ubi kentang yang digoreng dan juga daun bawang dan daun sup.
Kacau rata,tutup api dan sedia untuk dihidang.
Panaskan kuali,masukkan 3 sudu besar minyak goreng ubi tadi dan tumis bawang besar,bawang putih,cili merah dan cili hijau.
Masukkan udang dan 1 sudu kecil serbuk kunyit.
Masukkan 1/2 cawan air dan kacau.
Masukkan jus limau nipis/lemon, kacau dan perasakan dengan garam.
Kacau dan masak sehingga kuah menjadi pekat.
Apabila kuah menjadi pekat, masukkan ubi kentang yang digoreng dan juga daun bawang dan daun sup.
Kacau rata,tutup api dan sedia untuk dihidang.
Udang & Kentang goreng kunyit ini sedap dimakan bersama dengan
Nasi putih
Comments
Post a Comment