Udang & Kentang Goreng Kunyit

Udang & Kentang Goreng Kunyit



Masakan ini adalah yang paling mudah sekali untuk dimasak. Ubi kentang dipotong wedges dan digaul garam kunyit dan di goreng garing.Bawang ,cili dihiris dan ditumis sehingga layu. Dimasukkan pula dengan udang dan ditambah sedikit lagi serbuk kunyit .Akhir sekali ubi kentang, daun bawang dan daun sup dicampur dan dimasak sekejap.Siap dalam 10minit! Boleh dikatakan hidangan ini adalah hidangan yang lengkap. Protien dari udang, karbohidrat dari ubi kentang dan juga daun bawang,daun sup sebagai  sayur.


Bahan-Bahan



500gm                   Udang bersize besar atau sederhana
5 biji                    Ubi Kentang
1 biji                    Bawang besar
3 ulas                    Bawang putih
1 biji                    Cili merah
1 biji                    Cili hijau
1 biji                    Limau nipis/ 1/2 biji lemon - ambil jusnya
2 pokok                Daun bawang
2 pokok                Daun saderi/Daun sup
Air
Minyak
Garam
Serbuk Kunyit




Cara penyediaan.



Udang dibuang kepala dan kulit atau ditinggalkan sedikit ekornya (seperti gambar diatas). Dicuci bersih.

Nota: Udang yang boleh digunakan adalah udang harimau,udang galah,udang kertas dan sebagainya. 


Ubi kentang dibasuh bersih dan dipotong wedges (seperti gambar diatas)

Nota: Jika ingin menggoreng, ubi kentang seperti ini tidak perlu dibuang kulit.Pastikan ubi ini dicuci bersih sebelum dipotong.


Gaulkan ubi dengan 2 sudu kecil serbuk kunyit dan 1/2 sudu kecil garam.


Panaskan 1 cawan minyak.


 Gorengkan ubi kentang sehingga garing.

Setelah garing, angkat dan toskan. Tutup api dan sejukkan minyak.



Sementara menunggu minyak sejuk, hiriskan bawang besar,bawang putih, cili merah dan cili hijau.

Dan juga potong daun bawang dan daun sup.


Panaskan kuali,masukkan 3 sudu besar minyak goreng ubi tadi dan tumis bawang besar,bawang putih,cili merah dan cili hijau.

Tumis sehingga bawang dan cili menjadi layu.


Masukkan udang dan 1 sudu kecil serbuk kunyit. 

Masukkan 1/2 cawan air dan kacau.


Masukkan jus limau nipis/lemon, kacau dan perasakan dengan garam.


 Kacau dan masak  sehingga kuah menjadi pekat.


 Apabila kuah menjadi pekat, masukkan ubi kentang yang digoreng dan juga daun bawang dan daun sup.


Kacau rata,tutup api dan sedia untuk dihidang.



Udang & Kentang goreng kunyit ini sedap dimakan bersama dengan
Nasi putih

Comments

Popular posts from this blog

Sambal Belacan Limau Nipis

Ayam Masak Kicap

Resepi Ayam Goreng Berempah Berserdak!