Sambal Tumis Sotong Kering


SAMBAL TUMIS SOTONG KERING




Bahan-Bahan



300gram          Sotong Kering - 
60  gram          Cili kering - (Rujuk link "Cara membuat cili kisar)   
2 sudu besar    Asam Jawa - dicampur dengan 1/2 cawan air .Ambil jusnya
125ml             Minyak masak
3 biji              Bawang besar
3 ulas              Bawang putih
15 gram          Belacan
2 sudu besar    Gula
Garam
Air

Cara Penyediaan.



1.Sotong kering 


Sotong kering yang telah direndam selama 1 jam,ditoskan airnya dan dicuci bersih.

2.Bahan dikisar halus


Bawang besar dibelah 4 atau 6 ,bawang putih dan belacan dikisar dengan 1/2 cawan air.

3.Menumis



Panaskan minyak.



Tumiskan bawang besar,bawang putih dan belacan yang telah dikisar sehingga naik bau.


Masukkan cili kisar( Rujuk link : " Cara membuat cili kisar" ) dan 2 cawan air 

Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.

 Apabila kuah sudah mula mendidih,masukkan sotong kering yang telah dicuci bersih.

Kacau rata.

Masak sehingga pekat dan pecah minyak.


Masukkan jus asam jawa dan 2 sudu besar gula.

Perasakan dengan garam dan kacaukan.


Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Sedia untuk dihidangkan.

Sambal tumis Sotong Kering ini sedap dimakan bersama:-
Nasi Kosong
Nasi Lemak
Roti



Comments

Popular posts from this blog

Sambal Belacan Limau Nipis

Ayam Masak Kicap

Resepi Ayam Goreng Berempah Berserdak!