Sambal Tumis Sotong Kering
SAMBAL TUMIS SOTONG KERING
Bahan-Bahan
300gram Sotong Kering -
60 gram Cili kering - (Rujuk link "Cara membuat cili kisar" )
2 sudu besar Asam Jawa - dicampur dengan 1/2 cawan air .Ambil jusnya
125ml Minyak masak
3 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
15 gram Belacan
2 sudu besar Gula
Garam
Air
Cara Penyediaan.
1.Sotong kering
Sotong kering yang telah direndam selama 1 jam,ditoskan airnya dan dicuci bersih.
2.Bahan dikisar halus
Bawang besar dibelah 4 atau 6 ,bawang putih dan belacan dikisar dengan 1/2 cawan air.
3.Menumis
Panaskan minyak.
Tumiskan bawang besar,bawang putih dan belacan yang telah dikisar sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar( Rujuk link : " Cara membuat cili kisar" ) dan 2 cawan air
Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
Apabila kuah sudah mula mendidih,masukkan sotong kering yang telah dicuci bersih.
Kacau rata.
Masak sehingga pekat dan pecah minyak.
Masukkan jus asam jawa dan 2 sudu besar gula.
Perasakan dengan garam dan kacaukan.
Masak sehingga kuah menjadi pekat.
Sedia untuk dihidangkan.
Sambal tumis Sotong Kering ini sedap dimakan bersama:-
Nasi Kosong
Nasi Lemak
Roti
Comments
Post a Comment