Cara Membuat Cili Kisar


CARA MEMBUAT CILI KISAR 


BAHAN-BAHAN


60gram     Cili kering
Air

CARA PENYEDIAAN



Cili kering jenis kerinting.Cili kering ini tidak terlalu pedas.


Cili kering dipotong dan dibuang bijinya.



Masukkan cili kering dan 3 cawan air ke dalam periuk.Didihkan.



Apabila mendidih, tutup api dan biarkan selama 10minit.



Toskan air dan cuci bersih cili kering yang telah direbus.



Masukkan cili kering dan 1/2 cawan air  ke dalam mesin pengisar dan kisar halus.



Cili kering kisar ini siap untuk dimasak .



Comments

  1. Cara penerangan yg simple n mudah dfhmi. Tenkiu :)

    ReplyDelete
  2. 5 bulan lepas cili kering ini tidak pedas....mulai 2018 cili ini ini terlalu pedas.....mohon tip atasi masalah ini

    ReplyDelete
  3. Salam en hashim..terima kasih kerana sudi singgah ke blog Dapur Che Nad. Ya betul..cili ni dah makin pedas. Antara tips dia..en hashim buangkan bijinya sebelum kisar. zero seeds.Dan rebus cili 2 kali.Rebus, buang air, masukkan air baru dan rebus lg. Selain itu juga bila memasak kurangkan kuantiti cili kering dan lebihkan bawang.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sambal Belacan Limau Nipis

Resepi Ayam Goreng Berempah Berserdak!

Kari Ikan Tanpa Santan 2.0 . Kari mamak!