Cara Membuat Cili Kisar
CARA MEMBUAT CILI KISAR
BAHAN-BAHAN
60gram Cili kering
Air
CARA PENYEDIAAN
Cili kering jenis kerinting.Cili kering ini tidak terlalu pedas.
Cili kering dipotong dan dibuang bijinya.
Masukkan cili kering dan 3 cawan air ke dalam periuk.Didihkan.
Apabila mendidih, tutup api dan biarkan selama 10minit.
Toskan air dan cuci bersih cili kering yang telah direbus.
Masukkan cili kering dan 1/2 cawan air ke dalam mesin pengisar dan kisar halus.
Cili kering kisar ini siap untuk dimasak .
best. tq
ReplyDeleteCara penerangan yg simple n mudah dfhmi. Tenkiu :)
ReplyDelete5 bulan lepas cili kering ini tidak pedas....mulai 2018 cili ini ini terlalu pedas.....mohon tip atasi masalah ini
ReplyDeleteSalam en hashim..terima kasih kerana sudi singgah ke blog Dapur Che Nad. Ya betul..cili ni dah makin pedas. Antara tips dia..en hashim buangkan bijinya sebelum kisar. zero seeds.Dan rebus cili 2 kali.Rebus, buang air, masukkan air baru dan rebus lg. Selain itu juga bila memasak kurangkan kuantiti cili kering dan lebihkan bawang.
ReplyDelete