Pajeri Terung Panjang

 PAJERI TERUNG PANJANG

Assalamualaikum w.b.t


Nasi putih panas, pajeri dan ikan masin. Kombinasi yang mampu memikat sesiapa saja yang menjamahnya. Sepinggan nasi belum cukup. Tambah itu pasti. Pajeri mempunyai pelbagai versi. Rempah dan teknik memasak adalah sama. Cuma dari segi kepekatan kuah, jenis sayuran yang digunakan bergantung kepada citarasa tersendiri. Pajeri kalau lagi lama disimpan lagi sedap . Segala rempah dan bahan semua akan mesra bersama. 


Bahan - Bahan

2- 4      biji                  Terung Panjang ( Saiz sederhana)
7          ulas                  Bawang merah
3          ulas                  Bawang putih
2          inchi                 Halia
2          tangkai             Daun Kari
1          sudu besar        Udang kering
25        gram                 Serbuk rempah kari daging
3          sudu besar        Kerisik
200      ml                     Santan
3          sudu besar        Gula merah
                                      4 sekawan ( Kulit kayu manis, Bunga lawang, Pelaga,Bunga cengkih)
                                     Garam
                                    Minyak masak




Cara Penyediaan


Kupas dan mayang halus bawang merah, bawang putih, dan halia.

Terung dipotong dan dibelah 2 tanpa putus. Jika terung kecil, memadai hanya belah 2 tanpa putus sahaja.




Panaskan minyak masak, dan tumis bawang merah,bawang putih, halia yang dimayang halus, 4 sekawan ( bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih) dan udang kering sehingga naik bau dan garing. Pastikan sentiasa kacau untuk elakkan bahan hangus.

Setelah bahan tumisan sudah garing, masukkan serbuk rempah kari daging dan diikuti dengan air. Kacau rata  dan masak sehingga pecah minyak.


Pecah minyak : Minyak tumisan rempah akan kelihatan dan naik dipermukaan. 


Masukkan kerisik  ( Cara Membuat Kerisik Homemade) dan juga gula merah. Jika guna gula melaka masukkan dalam 50 gram .


Masukkan terung dan kacau rata seketika.



Masukkan santan dan diikuti dengan air. Yang ni Che Nad letak  air dalam kotak santan dan kocak-kocak. Sebanyak 5x air. Jumlah dalam 1 liter. Jika masih pekat, tambah air.


Perasakan dengan garam dan biarkan mendidih sehingga terung masak.


Siap! Siap untuk dihidangkan. Jangan lupa goreng ikan masin. 😋


Pajeri Terung ini sedap dimakan bersama
Nasi putih
Roti






Comments

Popular posts from this blog

Sambal Belacan Limau Nipis

Ayam Masak Kicap

Resepi Ayam Goreng Berempah Berserdak!