Samah Daging Lembu
Samah Daging Lembu
Bahan-Bahan
1 kilogram Daging lembu - bersihkan dan potong kecil/ besar1 biji Bawang besar - dihiris
2 inchi Halia - dihiris
100gm serbuk Rempah samah / rempah kari daging
200gm Kerisik
300ml Santan
3 biji Buah pelaga
6 Bunga cengkih
1 Bunga lawang
1inchi Kulit kayu manis
6 cawan Air
100ml Minyak masak
Cara penyediaan.
Panaskan minyak.
Tumis bawang, halia yang dihiris bersama buah pelaga,kulit kayu manis,bunga cengkih dan bunga lawang sehingga naik bau.
Masukkan rempah samah/rempah daging dan 2 cawan air.
Kacau.
Masak sehingga pecah minyak.
Masukkan daging lembu
Masukkan santan, kerisik dan 4 cawan air.
Kacau rata.Tutup dengan tudung periuk dan perlahankan api.
terima kasih krn publish resipi ni...dah lama cari yg resipi original macam ni...tengok yg lain buruk benar rupanya..yg betul2 cantik dan saya dah try memang rasa yg original..
ReplyDeleteSama- sama. resepi ni saya belajar dari arwah atok saya.kalau kenduri kat kampung..arwah tok saya tukang masaknya.
ReplyDelete