Samah Daging Lembu


Samah Daging Lembu




Bahan-Bahan

1 kilogram   Daging lembu - bersihkan dan potong kecil/ besar
1 biji          Bawang besar - dihiris
2 inchi        Halia - dihiris
100gm        serbuk Rempah samah / rempah kari daging
200gm        Kerisik
300ml         Santan
3 biji          Buah pelaga
6               Bunga cengkih
1               Bunga lawang
1inchi         Kulit kayu manis
6 cawan      Air
100ml        Minyak masak




Cara penyediaan.




Panaskan minyak.



Tumis bawang, halia yang dihiris bersama buah pelaga,kulit kayu manis,bunga cengkih dan bunga lawang sehingga naik bau.




Masukkan rempah samah/rempah daging dan 2 cawan air.
Kacau. 



Masak sehingga pecah minyak.


 Masukkan daging lembu

Masukkan santan, kerisik dan 4 cawan air.  

Kacau rata.Tutup dengan tudung periuk dan perlahankan api.
 


Sekali sekala buka tudung periuk dan kacau.


 Renehkan kuah samah sehingga menjadi pekat dan perasakan dengan garam . 
Sedia untuk dihidang.





    Samah Daging Lembu ini sedap dimakan bersama
    Nasi putih
    Nasi minyak
    Roti






    Comments

    1. terima kasih krn publish resipi ni...dah lama cari yg resipi original macam ni...tengok yg lain buruk benar rupanya..yg betul2 cantik dan saya dah try memang rasa yg original..

      ReplyDelete
    2. Sama- sama. resepi ni saya belajar dari arwah atok saya.kalau kenduri kat kampung..arwah tok saya tukang masaknya.

      ReplyDelete

    Post a Comment

    Popular posts from this blog

    Sambal Belacan Limau Nipis

    Ayam Masak Kicap

    Resepi Ayam Goreng Berempah Berserdak!