Masak Lemak Ikan Kayu

Masak Lemak Ikan Kayu


Masak Lemak Ikan Kayu ini merupakan menu yang mudah disediakan. Ikan boleh digoreng atau direbus dahulu sebelum dimasukkan ke dalam kuah. Untuk mengelakkan santannya pecah dan berminyak.Pastikan sewaktu masak hendaklah sentiasa kacau dan gunakan api yang perlahan.Apabila kuah mendidih sedikit, bolehlah ditutup apinya.Tekstur kuahnya tidak terlalu pekat atau cair.Mempunyai rasa lemak dari santan, sedikit masam dan pedas.Diikuti dengan aroma serai.

Bahan-Bahan

400gram/4 ekor                         Ikan Kayu/Ikan tongkol
6 ulas                                        Bawang merah
3 ulas                                        Bawang putih
2 biji                                        Cili hijau
200ml                                        Santan
2 batang                                    Serai
1 keping                                    Asam gelugur
Serbuk kunyit
Air
Garam



Cara Penyediaan


Menggoreng ikan


Ikan disiang dan dicuci bersih. Masukkan 1/2 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil serbuk kunyit.Gaulkan

Nota: Potong 2 atau 3 bahagian jika ikan terlalu besar.


Panaskan 1cawan minyak.

Gorengkan ikan sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.

Bawang merah dan bawang putih dikupas kulit dan cili hijau yang dipotong.

Dengan menggunakan lesung batu,bawang merah, bawang putih dan cili hijau ditumbuk kasar.


Masukkan santan ke dalam periuk bersama dengan bahan yang telah ditumbuk kasar, serai yang telah diketuk, 2 sudu kecil serbuk kunyit dan asam gelugor.

Masukkan 1 cawan air dan kacau dengan api yang perlahan. 

Kacau sehingga kuah masak dan mendidih sedikit. Perasakan dengan garam.

Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng garing dan sedia untuk dihidang.


Nota/tips:
  1. Jika memasak masak lemak ini, kuahnya hendaklah sentiasa dikacau dengan api yang perlahan. Tujuaanya adalah untuk mengelakkan santan pecah dan berminyak.
  2. Jika anda suka pedas, gantikan cili hijau dengan 10biji cili padi hijau.
  3. Selain dari menggoreng ikan, ikan kayu ini juga boleh direbus atau dikukus.Rebus dan toskan airnya sebelum dimasukkan ke dalam kuah.

Masak Lemak Ikan Kayu ini sedap dimakan bersama 
Nasi putih



Comments

  1. Numpang promo ya Admin^^
    ajoqq^^cc
    mau dapat penghasil4n dengan cara lebih mudah....
    mari segera bergabung dengan kami.....
    di ajopk.biz...^_~3:23 PM 15-Sep-20
    segera di add Whatshapp : +855969190856

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sambal Belacan Limau Nipis

Resepi Ayam Goreng Berempah Berserdak!

Kari Ikan Tanpa Santan 2.0 . Kari mamak!