Roti Pandan Gula Melaka Ala Roti Gardenia Pandan Kelapa
ROTI PANDAN GULA MELAKA ALA ROTI GARDENIA PANDAN KELAPA
Assalamualaikum.
" When baking, follow directions. When cooking, go by your own taste"- Laiko Bahrs.
Pernah baca quote ini? Pastri & Bakeri adalah satu seni yang perlu kita ikut peraturannya. Resepi kena baca. Teknik perlu kita paham. Suhu bahan, suhu persekitaran dan suhu membakar kena betul. Kalau masak kita boleh campak-campak or agak-agak, tapi untuk pastri dan bakeri banyak pantang larang yang perlu kita follow dan hadam. Erti kata lain kena betul-betul teliti. Untuk post Che Nad kali ini, Che Nad nak kongsi resepi cara membuat Roti Pandan Gula Melaka ala Roti Gardenia Pandan Kelapa. Ini merupakan resepi asas roti yang Che Nad olah sendiri. Semoga memberi manfaat untuk semua.
BAHAN-BAHAN
DOH
400 gram Tepung Roti @ Tepung Serbaguna
11 gram Instant Yeast
11 gram Instant Yeast
1 tsp Bread improver
130 gram Santan
60 gram Air sejuk
1 biji Telur ( Gred B)
1/2 tbsp Pes Pandan
40 gram Gula halus @ Gula kastor
60 gram Marjerin
1 tsp Garam
INTI
50 gram Gula Melaka ( potong dadu)
Nota: tsp - teaspoon | tbsp - tablespoon
CARA PENYEDIAAN
Untuk penyediaan doh, Che Nad menggunakan Bread Maker Russell Taylor . Button No.17 : Knead. Masa 30minit. Untuk jenis brand breadmaker selain daripada Russell Taylor sila rujuk manual yang diberikan. Selalunya, untuk bread maker kita akan mulakan cecair dahulu.
Untuk uli menggunakan tangan: Campurkan bahan kering iaitu tepung, bread improver ,yis segera dan gula halus @ gula kastor. Di bekas lain masukkan cecair seperti air,santan,pes pandan dan telur. Campurkan kedua-dua bahan . Uli sehingga 60% dan baru masukkan garam dan marjerin dan sambung uli sehingga doh elastik.
Tujuan menggunakan air ais adalah untuk mengelakkan doh menjadi panas ketika menguli di dalam breadmaker @ mixer. Doh yang panas ketika menguli akan menyebabkan yis aktif dan 50% yis akan mati akibat terlalu panas. Apabila mati automatik doh tidak boleh naik sewaktu proses rehat doh aka 1st fermentation.
Jika uli menggunakan tangan boleh guna air biasa.
Masukkan tepung dan bread improver. Tujuan meletak bread improver adalah untuk menolong yis aktif dan membantu untuk naikkan doh. Boleh skip jika tiada bahan ini.
Kneading : Russell Taylor Breadmaker : Button N0.17 Knead. Che Nad set 30 minit untuk mengandun dan menguli doh ini. Dan selalunya breadmaker ini akan stop sekejap di minit ke 15,Jangan risau waktu ini, boleh la kita masukkan garam dan juga marjerin. Doh akan sambung uli pada minit ke 10 sehingga habis tempoh masa menguli.
Jika uli menggunakan tangan : Tidak bergantung kepada masa, tetapi bergantung pada tahap kekuatan kita menguli doh itu. Uli doh sehingga elastik dan windowpane check!( Boleh click sini untuk mengetahui lebih lanjut WINDOWPANE TEST )
Jika doh melekit waktu menguli menggunakan tangan.Dilarang sama sekali untuk menambah tepung,jangan risau continue uli sehingga doh menjadi elastik.
Timbang dan bahagikan kepada 3 bahagian. Anggaran 250gm/doh.
Shaping & make up : Masa untuk bentukkan doh. Selepas bench time, ambil satu doh dan canaikan memanjang( segiempat tepat) . Dustkan dengan sedikit tepung di tempat canai , doh dan pencanai @ rolling pin.
Masukkan ke dalam bekas yang diglis dengan sedikit marjerin. Bekas yang Che Nad guna ini, jenis yang non stick dan khas untuk buat roti sandwich. Ada pelbagai saiz.Boleh beli di Shoppe @ Lazada : Loaf bread mould.
Final Proofing : Restkan sehingga 2x ganda. Pastikan ditutup dengan plastik atau kain lembap.
Baking : Panaskan oven dalam 170C, api atas bawah. Bakar adunan dengan anggaran masa dalam 50minit - 40 minit atau sehingga masak. Tempoh dan suhu bergantung kepada oven masing-masing.
Cooling & Packaging : Setelah masak keluarkan roti dari loyang dan sejukkan. Simpan di dalam bekas atau plastik. Tutup supaya roti tidak mudah kering.
Selamat mencuba!
Nota:
Tips untuk penggunaan Yis. Yis di pasaran Malaysia ada 2 jenis iaitu Yis segera dan Yis basah aka compressed yeast.
- Yis segera tidak perlu diaktifkan atau dilarutkan dengan air atau air suam.
- Untuk aktifkan Compressed yeast , ia perlu dilarutkan dengan air +gula.
- Pastikan yis ( tidak kisah brand) disimpan ditempat kering dan terhindar dari cahaya atau suhu yang panas.
- Yis yang telah dibuka, hendaklah disimpan di dalam bekas bertutup dan diletakan di dalam peti sejuk (Chiller).
- Yis yang tamat tempoh tidak boleh digunakan.
- Jika masih was was untuk menggunakan yis.Ambil satu sudu kecil yis, campur dengan air biasa dan gula.Apabila berbuih maka yis itu boleh digunakan, jika tidak berbuih , tanda yis telah mati.
- Jika di dalam resepi menggunakan compressed yeast dan anda hanya ada yis segera, maka kurangkan kuantiti yis segera. Contoh, jika di dalam resepi 20 gram Compressed yeast, gantikan dengan 10gm @ 11 gm yis segera.
- Makanan yis adalah gula dan suhu. Tetapi jika suhu terlalu panas akan menyebabkan yis mati.
Comments
Post a Comment