Asam Pedas Ikan Pari
ASAM PEDAS IKAN PARI
Asam Pedas Ikan Pari |
Bahan utama yang selalu digunakan dalam asam pedas adalah ikan.Antara ikan yang selalu digunakan adalah ikan pari,ikan merah,ikan tongkol, ikan tenggeri dan juga ikan air tawar. Asam pedas atau asam padeh dalam bahasa minangkabau ini adalah salah satu masakan tradisional yang sangat popular di Malaysia dan Indonesia. Sehingga kini masih belum pasti asal usul mulanya hidangan ini. Selamat mencuba.
BAHAN-BAHAN
600gm Ikan Pari
3 biji Bawang besar (sederhana)
3 ulas Bawang putih
1 inchi Halia
2 batang Serai (diketuk)
80gm Cili kering (Rujuk link : "Cara membuat cili kisar")
15gm Belacan
3 keping Asam keping/Gelugur
15gm Daun kesum
2 batang Bunga Kantan
125ml Minyak masak
Air
Garam
Buah Rosselle
Buah Rosselle
CARA PENYEDIAAN
Ikan pari dicuci bersih
Bawang besar,bawang putih,halia,belacan dikisar halus
Cili kering kisar (Rujuk link : "Cara membuat cili kisar")
Daun Kesom diambil daun,bunga kantan dibelah 2 atau 4,serai diketuk dan buah rosselle(diambil kelopaknya)
Panaskan minyak dan masukkan bahan yang dikisar halus.
Masukkan cili kering kisar dan sedikit air.
Kacau bahan tumisan sehingga pecah minyak.
Setelah pecah minyak, masukkan 1 liter air. Air boleh ditambah jika kuah terlalu pekat.
Masukkan serai,bunga kantan ,daun kesom , asam keping/air asam jawa dan buah rosselle.
Apabila kuah mendidih masukkan ikan dan perasakan dengan garam.Didihkan sebentar atau sehingga ikan masak dan sedia untuk dihidang.
Nota/Tips:
- Jika ingin kuah asam pedas lebih pedas.Tambahkan kuantiti cili kering kisar.
- Asam keping boleh digantikan dengan air asam jawa.
- Sayuran lain yang selalu digunakan adalah bendi,terung atau tomato.
Asam pedas ini sedap dimakan bersama
Nasi putih
Roti
ehh? bunga roselle ye..
ReplyDeletemcm menarik.. ;)
A'ah.. boleh la cuba. kalau lagi banyak letak x perlu letak asam keping or asam jawa.
ReplyDeletemari gabung bersama kami di Aj0QQ*co
ReplyDeleteBONUS CASHBACK 0.3% setiap senin
BONUS REFERAL 20% seumur hidup.